friendship is sweet

Assalamualaikum.....

ok aku nk buat entry ni pasal aku rindu kat kawan2 aku sebenar nya... so semenjak aku menjajakkan kaki ke universiti ni banyak lah kawan baru yang aku jumpa. Semuanya dengan macam - macam hal... but by the way ni lah first experience aku berjauhan dengan family so kawan tu lah yang jadi kan aku tak lah sedih sangat and asyik ingat kat family jer... sampai aku ni dapat gelaran 'budak homesick' dari kawan2 aku...

sepanjang hidup aku dah bermacam-macam kawan aku jumpe. tapi rasa nya baru hari tu aku tonton satu movie ni erm oh ye tajuk nya Sydney White. aku masih ingat lagi salah satu dialog dalam cerita tu 'live your live, have some fun in university and make a lot of friend because the friend that you get here will become your friend for the rest of your life....

So aku rasa aku tak da masalh dengan kawan2 aku so far and i think they will stay longer in my life....
susah nak cari kawan yang betul2 support kita dalam hidup ni dah banyak dah aku jumpa orang tak ikhlas berkawan contoh nya salah satu peristiwa semasa aku sekolah rendah aku dapat lihat mereka kawan dengan salah sorang budak(yang agak kaya dan aku tak tau lah apasal dengan dia sampai dia buat bodoh jer bile kawan2 die ni suruh dia belanja dorang macam2) bukan aku tak tau dorang kawan dengan minah tu pasal minah tu tanggung dorang sorry to say but i feel sorry for her... tak boleh nak salah kan dia jugak i think that dia cuma nak berkawan means dia lonely and she thinks that is is okay to be fool or in other word being bully just to have someone that will call her a friend of theirs

 tapi beberapa tahun aku ni bukan tu je jenis kawan yang aku jumpa. Bila aku start sekolah menengah aku jumpa pulak mereka yang memilih kawan disebabkan minah tu cantik, pandai and popular... erm ingat kan benda macam ni berlaku kat filem jer rupa nya kat luar pun macam ni. Sedar lah benda macam ni memang sedang berlaku dan masih berlaku...even korang pun kadang2 pilih kawan pasal hal macam ni kan? aku cakap macam tu sebab kadang2 aku pun buat hal yang sama..tapi alhamdullilah aku jumpa kawan yang ok masa di sekolah menegah memang kami ada bergaduh tapi mana ada persahabatan tu yang baik je kan mesti korang jugak pernah gaduh dengan kawan baik korang. Cakap pasal gaduh aku ingat lagi aku pernah gaduh dengan kawan baik aku sampai tak bertegur sapa sampai sebulan teruk kan.. sebab gaduh erm aku pun tak pasti tak payah lah pun aku nak siasat sebab aku dengan dia sekarang ni masih baik malah bertambah baik...


kalau lelaki bergaduh dorang ni akan cepat berbaik setuju atau tidak? tapi perempuan payah sangat kan senang dengan ucapan maaf boleh selsesai kan segalanya bukan lah aku nak cakap kita boleh senang-senang je maaf kan orang tapi kan senag kalau kita sebagai perempuan boleh maaf kan kesalahan kawan kita dengan senang i mean tak payah lah nak buat perang dunia ketiga....


Tapi yang paling shocking nya ialah baru2 ni aku baru tau satu fakta yang aku sendiri pun tak pasti betul atau tidak...salah sorang kawan aku ada cakap yang perempuan ni boleh lupakan kawan baik kalau dia tengah sedap bercinta...Aku dah macam betul ke? kenapa macam tu.. bukan ke kawan tu adalah teman yang paling rapat selepas family jangan kerana orang tersayang lupakan kawan..sebab akhir nya nanty siapa yang akan dengar masalh kita dengan bf kalau bukan kawan or family and siapa yang akan sokong kita kalau bukan kawan....aku cuma minta aku tak lah jadi macam ni.... rasa takut pun ada...


bagi aku kawan tu bukan senang nak cari lebih2 lagi yang layan kita or anggap kita macam family maksud aku   kawan yang gelak dengan kita tu memang ramai tapi kawan yang ada masa kita gagal test ke? tak siap assignment ke ataupun time2 poket kita tengah kering and dorang akan tolong bayar makanan kita sambil kata "sharing is caring" tu lah susah nak dapat so my advice kalau korang ada kawan macam tu korang ikat dorang kuat2 macam mana korang sayang bf korang..bye




1 comment:

Atiqah Farhana Safian said...

Well.. About a friend who easily tend to forget their own friend because of love, is totally true dear.. Some people are like that. And hopefully, we're not. Insya-Allah..